28 January 2021

Податок з реклами: нова фіскальна ініціатива Польщі

В умовах зростання дефіциту публічних фінансів влада Польщі постійно шукає нові фіскальні механізми, які забезпечать збільшення доходів бюджету без пригнічення економічної активності. Ми вже повідомляли, що з 2021 року набрала чинності досить перспективна ініціатива «податку на цукор». Завдяки оподаткуванню шкідливих для здоров’я напоїв, буде збільшено бюджетне фінансування підтримки спорту та заходів щодо охорони здоров’я.

В поточному році влада Польщі представила нову фіскальну ініціативу – «податок з реклами». Відповідно до проекту міністерства фінансів РП об’єктом оподаткування мають бути доходи отримані від розміщення реклами. При цьому охоплювати він буде не лише традиційні ЗМІ, але також рекламу в інтернеті.

Ставки податку будуть залежати від різних факторів, передусім, типу ЗМІ та виду товару, що рекламується. Вищі ставки застосовуватимуться до реклами товарів, шкідливих для здоров'я, таких як солодкі напої.

Відповідно до розрахунків міністерства, дохід від податку з реклами в 2022 році може становити приблизно 200 млн євро. Отримані доходи матимуть цільове призначення - будуть спрямовані до Національного фонду охорони здоров’я, Національного фонду охорони пам’яток і Фонду підтримки культури та національної спадщини у медіа-просторі.

Варто додати, що подібні податки вже функціонують в багатьох європейських країнах, в тому числі у Франції, Австрії, Греції та Угорщині. Єдиного стандарту такого податку не має, кожна країна випрацювала власну модель. Наприклад, в Австрії податок справляється з доходів від реклами на телебаченні, радіо, газетах та плакатах, у Франції — з доходів від трансляції реклами на радіо та телебаченню, в Греції під податок потрапляє тільки телевізійна реклама.

Poland

Poland

Poland

Аналітичні матеріали

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Фокус

21.12Єврозона демонструє високу стійкість до кризових явищ. Є надія на досить швидке відновлення економіки

18.12Як в ЄС борються з наслідками Covid-2019: план дій Угорщини

15.12Наступний рівень інтеграції: ЄС зробив перший крок в напрямку Європейського Оборонного Союзу

Новини ЄС