15 December 2020

Наступний рівень інтеграції: ЄС зробив перший крок в напрямку Європейського Оборонного Союзу

Рада ЄС та представники Європарламенту досягли попередньої політичної домовленості про створення Європейського Оборонного Фонду (ЄОФ). Така ініціатива є першим кроком на шляху до інтеграції ОПК країн членів Спільноти.

Перший раз ідею створення ЄОФ в рамках формування Європейського Оборонного Союзу висловив тодішній голова Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер у 2014 році. Його ініціатива була реакцією в тому числі на акт російської агресії в Україні.

Пізніше дана ідея отримала додатковий імпульс  після того, як президентом Сполучених Штатів Америки став Дональд Трамп, який провадив політику дезінтеграції НАТО, в результати чого європейські країни задумались над створенням "власного НАТО", хоча всіляко відмежовувалися від такої аналогії.

В якості готової концепції Європейський Оборонний Фонд був представлений у 2017 році Європейською Комісією. Завдяки прийняттю бюджетної перспективи ЄС (бюджету ЄС) на 2021-2027 рр. він отримав матеріальні ресурси для функціонування.


Проєкт має на меті допомогти державам-членам збільшити національні інвестиції у:
 • оборонні дослідження,
 • розроблення прототипів,
 • придбання військових товарів та технологій,
 • підвищення рівня безпеки.

ЄОФ складається з двох складових. Перша спрямована на підтримку досліджень у сфері ОПК, друга - має сприяти поглибленню співпраці між державами-членами ЄС в закупівлі військової продукції в рамках Спільноти шляхом часткового фінансування з бюджету ЄС. Іншими словами, ЄС має намір субсидіювати внутрішній ринок військової продукції.

Фонд отримає фінансові ресурси в розмірі майже 8 млрд євро. У рамках цього пакету на дослідження буде виділено 2,7  млрд євро, а на розвиток співпраці - 5,3 млрд євро.

European Union

European Union

European Union

Аналітичні матеріали

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Фокус

21.12Єврозона демонструє високу стійкість до кризових явищ. Є надія на досить швидке відновлення економіки

18.12Як в ЄС борються з наслідками Covid-2019: план дій Угорщини

13.12Розколу не буде: країни ЄС дійшли згоди щодо бюджету та coronavirus recovery fund

Новини ЄС