9 February 2021

"Зрада чи прагматизм?": Експерт Центру "European Strategy" А. Слобода про політику ЄС щодо РФ

Експерт Центру політичних та економічних ініціатив "European Strategy" Александр Слобода роз’яснює ситуацію навколо візиту Верховного представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Йозепа Боррелла до Москви.

Європейська Комісія на чолі з Урсулою фон дер Ляєн не є і не буде надто радикальною та рішучою у своїй політиці щодо РФ. ЄС зайняла досить прагматичну позицію стосовно Москви. Брюссель не хоче поглиблювати конфлікт. Більш того,  ЄС буде намагатися налагодити стабільні канали конструктивної комунікації з владою РФ.

Справа полягає на тому, що більшість країн Європейського Союзу в реальності хотіла б відновити діалог з Росію. Існує дуже широкий перелік питань, де вони можуть співпрацювати з Москвою не дивлячись на порушення прав людини в самій РФ та її акти агресії за кордоном, передусім в Україні.

Такі країни просто не можуть відкрито заявити про свої намірі, тому що відразу будуть звинувачені у підриві спільної позиції Заходу щодо РФ. Ніхто з них не хотів би налаштувати проти себе нову урядову команду США, яка якраз є досить щира у своєму жорсткому курсі стосовно РФ.

У зв’язку з цим такі європейські країни використовують інституції ЄС для налагодження діалогу з Москвою. Чиновники ЄС безперечно не з власної  ініціативи їздять до Москви й сигналізують там, що готові до діалогу з РФ. Це є спроба конкретних країн створити альтернативні містки для комунікації з російською владою.

dr Aleksandr Sloboda

Експерт з міжнародної політики

dr Aleksandr Sloboda

dr Aleksandr Sloboda

Експерт з міжнародної політики

Аналітичні матеріали

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Фокус

21.12Єврозона демонструє високу стійкість до кризових явищ. Є надія на досить швидке відновлення економіки

18.12Як в ЄС борються з наслідками Covid-2019: план дій Угорщини

15.12Наступний рівень інтеграції: ЄС зробив перший крок в напрямку Європейського Оборонного Союзу

Новини ЄС