7 February 2021

Частина західних політиків і дипломатів засудила поведінку Боррела в Москві, офіційний ЄС підтримав

Візит Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Йозепа Боррелла (Josep Borrell) до Москви, під час якого він відзначився досить неоднозначними меседжами, які були сприйнятті багатьма експертами як бажання піти на компроміс з Москвою, в тому числі ціною поступок щодо України, викликав на Заході бурхливі дискусії. Крім того, він фактично не реагував на спроби представників РФ принизити ЄС і його особисто.

Частина західних політиків та дипломатів розкритикувала голову дипломатії ЄС за його поведінку в РФ, вважаючи що він зганьбився в Москві. Деякі вважають, що іспанцю слід подати у відставку.

«Це просто жахливо» - написав у Twitter колишній прем'єр-міністр Бельгії, а нині лідер фракції Європарламенту Альянс лібералів і демократів за Європу Гі Верхофштадт (Guy Verhofstadt). Він звинуватив Боррелла в непідготовленості до візиту. «Росія дурить ЄС і ми це дозволяємо. Боррелл не повинен був їхати до Москви без демонстрації сили ЄС, підкріпленої санкціями» - додав Верхофштадт.

Ще один євродепутат Ріта Юкневічцієне (Rita Juknevicziene), яка раніше була міністром оборони Литви, також рішуче засудила сигнали Борелла щодо того, що Брюссель та Москва можуть співпрацювати попри істотні непорозуміння. «Боррелл повинен подумати про відставку», - написала вона у Twitter.

Особливо критично та гостро сприйняли поведінку та заяви Боррелла в Москві представники дипломатичного корпусу Великобританії та Сполучених Штатів Америки. Звідки пролунали заяви про некомпетентність та слабкість Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки.

Разом з тим офіційні інституції ЄС виступили в підтримку Боррелла. «Голова Європейської Комісії безумовно повністю підтримала Верховного представника (Боррелла) під час його візиту до Москви. (Це був) дуже делікатний візит. Ми, безперечно, бачили його наслідки", - заявив речник ЄК Ерік Мамер (Eric Mamer).

European Union

European Union

European Union

Аналітичні матеріали

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Фокус

21.12Єврозона демонструє високу стійкість до кризових явищ. Є надія на досить швидке відновлення економіки

18.12Як в ЄС борються з наслідками Covid-2019: план дій Угорщини

15.12Наступний рівень інтеграції: ЄС зробив перший крок в напрямку Європейського Оборонного Союзу

Новини ЄС