30 January 2021

Польща збудує 6 атомних блоків. Експерти кажуть про серйозні наслідки для України

Польща має намір реалізувати програму будівництва шести атомних блоків до 2043 року. Про це повідомив Пьотр Наїмскі, уповноважений уряду РП з питань стратегічної енергетичної інфраструктури. За його словами наразі відбувається пошук потенційних інвесторів. Консультації та технічну підтримку надають компанії з США.

Керівник Відділу економічного аналізу Центру політичних та економічних ініціатив "European Strategy" Адріан Вернер вважає, що така новина не є доброю для України. «Будівництво власної атомної електростанції це не просто декларація. Польща вже досить тривалий час активно працює в цьому напрямку і вже є досить близької до того, щоб перейти в практичну площину» - пояснює експерт. Він додає, що активність Варшави в питанні розвитку власної атомної енергетики фактично ставить хрест на одному з найбільш важливих проєктів для Києва - «Енергетичний міст ЄС-Україна».

А. Вернер переконаний, що даний проєкт не тільки мав принести Україні фінансові дивіденди від експорту електроенергії до країн ЄС, але мав національне і навіть геополітичне значення для держави.

По-перше, це надало б імпульс для розвитку атомної енергетики в Україні. Держава не може нескінченно експлуатувати старі енергетичні блоки, вона повинна будувати нові. Дохід від експорту електроенергії був би значним джерелом реалізації таких проєктів. Крім того, це дозволило б залучити європейських інвесторів для фінансування будівництва нових атомних блоків, що є досить актуальним, враховуючи дефіцит фінансових ресурсів в країні для реалізації проєктів подібного масштабу.

Попит в ЄС на українську енергетику був би каталізатором реалізації планів добудови двох ядерних реакторів. Сьогодні і президент, і керівництво Енергоатому декларують, що будівництво нових реакторів є для них пріоритетом і вони мають твердий намір розпочати реалізацію цього проєкту, але я можу ствердити з вірогідністю у 99%, що без проєкту «Енергетичний міст ЄС-Україна» ніякого будівництва нових реакторів в Україні не буде.

По-друге, «Енергетичний міст ЄС-Україна» був одним із небагатьох проєктів реальної економічної інтеграції України в ЄС. Я переконаний, що відношення Брюсселя до Києва було б зовсім іншим, якби вони не лише поділяли б спільні демократичні цінності, але якби їх енергетичні системи були б тісно взаємопов’язані. Агресія третіх країн стосовно демократичних ідеалів завжди викликає «глибоке занепокоєння», але агресія щодо держави, яка є частиною спільної європейської енергетичної системи – зовсім інший рівень загрози, і відповідно реакції.

Poland

Poland

Poland

Аналітичні матеріали

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Фокус

21.12Єврозона демонструє високу стійкість до кризових явищ. Є надія на досить швидке відновлення економіки

18.12Як в ЄС борються з наслідками Covid-2019: план дій Угорщини

15.12Наступний рівень інтеграції: ЄС зробив перший крок в напрямку Європейського Оборонного Союзу

Новини ЄС