26 December 2020

Як в ЄС борються з наслідками Covid-2019: план дій Польщі

В січні в Польщі розпочнеться імплементація другого пакету державної допомоги для мікро-, малого та середнього бізнесу, який постраждав від пандемії COVID-19 (тзв “Фінансовий щит 2.0”). Загальна сума державної підтримки, яка буде виділена у рамках цього пакету, сягне 10 млрд PLN (майже 2,3 млрд EUR).

Деталі застосування держпідтримки наразі погоджуються з Європейською Комісією, але відомо, що це будуть переважно прямі трансфери для підприємств, які працюють в тих галузях економіки, що в найбільшій мірі постраждали від пандемії.

Згідно з попередніми розрахунками, мікро підприємства (в яких працює від 1 до 9 осіб) зможуть отримати допомогу у розмірі до 324 тис. PLN (74 тис. EUR). Розмір трансферу залежатиме від кількості зайнятих працівників та показника падіння доходу. Мінімальне падіння доходу, яке дозволяє вважати підприємство “особливо постраждалим” від пандемії COVID-19, має становити 30%. Підприємство отримає право не повертати кошти, якщо збереже сталий рівень зайнятості протягом 12 місяців.

Малі та середні підприємства (в яких працює від 10 до 249 працівників), можуть отримати максимум до 3,5 млн PLN (майже 800 тис. EUR). Розмір трансферу залежатиме від прогнозованих збитків. Мінімальне падіння доходу, яке дозволяє вважати підприємство “особливо постраждалим” також становить 30%. Підприємство отримає право не повертати кошти, якщо з власних коштів покриє 70 % збитку, який воно отримало в період пандемії.

Крім того, в рамках програми підтримки малого та середнього бізнесу уряд Польщі має намір суттєво зменшити регуляторний тиск на підприємства, ліквідуючи та спрощуючи значну кількість бюрократичних процедур.

Poland

Poland

Poland

Аналітичні матеріали

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Фокус

21.12Єврозона демонструє високу стійкість до кризових явищ. Є надія на досить швидке відновлення економіки

18.12Як в ЄС борються з наслідками Covid-2019: план дій Угорщини

15.12Наступний рівень інтеграції: ЄС зробив перший крок в напрямку Європейського Оборонного Союзу

Новини ЄС