5 December 2020

Угорщина звинувачує Україну в тиску на національні меншини. Конфлікт між Києвом та Будапештом виходить на новий рівень

Етнічних угорців, які проживають в Україні, постійно залякують. Так вважає міністр закордонних справ Петр Сійярто. Свою позицію він розмістив в ФБ після зустрічі з колегами з ОБСЄ. Допис угорського міністра став реакцією на те, що в кінці листопада СБУ провела обшуки у низці організацій угорської громади Закарпаття, а також в будинку одного з її лідерів Ласло Бренцовича. Міністр додав, що попросив Албанію, яка є головою ОБСЄ, вислати групу спостерігачів на Закарпаття для моніторингу ситуації з етнічними угорцями. 

В свою чергу, депутати Європейського парламенту від правлячої партії Угорщини Фідес та Християнсько-демократичної народної партії звинуватили владу України в спробі розв'язати громадянську війну на Закарпатті. “Українська влада створює на Закарпатті ситуацію громадянської війни. Ми вважаємо це ганебним і глибоко засуджуємо застосування озброєних сил українською владою проти лідерів і організацій угорської громади на Закарпатті", - йдеться у спільній заяві партій. 

За словами депутатів, обшуки були політично мотивованими та спрямованими на залякування і тиск. "Скоординовані рейдерські дії проти законних організацій угорської меншини нагадують "методи сталінської тоталітарної системи". Такі дії неприйнятні у державі, де діє верховенство права. У країні, асоційованій з ЄС, яка неодноразово заявляла про свій намір інтегруватися в Європейський Союз і НАТО, такі події є неприпустимими, тому ми виступаємо з ініціативою в Європейському парламенті, щоб включити це безпрецедентне порушення до порядку денного грудневого пленарного засідання", - заявили представники Угорщини.

Крім того, депутати стверджують, що український уряд роками зневажає права угорської меншини. Зокрема, вони згадали про ухвалення законів "Про освіту" та "Про мову" як приклад порушення прав національної меншини.

Коментуючи останні події на Закарпатті, Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто написав в колонці одного з українських видань, що він дуже сподівається, що “ніхто не прагне створити ситуацію громадянської війни на Закарпатті”. 

Наразі Угорщина є єдиною країною ЄС і НАТО, яка офіційно і публічно заявила, що буде блокувати вступ України до трансатлантичних структур. 

В свою чергу Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не налаштована політично воювати з Угорщиною.

Hungary

Hungary

Hungary

Аналітичні матеріали

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Фокус

21.12Єврозона демонструє високу стійкість до кризових явищ. Є надія на досить швидке відновлення економіки

18.12Як в ЄС борються з наслідками Covid-2019: план дій Угорщини

15.12Наступний рівень інтеграції: ЄС зробив перший крок в напрямку Європейського Оборонного Союзу

Новини ЄС