25 November 2020

Як Італія заохочує заможних іноземців жити і витрачати свої статки на її території

Італія належить до країн з найбільш високим рівнем комфорту життя. М’який клімат, смачна їжа, привітливі громадяни. Не дивно, що в світі є дуже багато охочих жити саме в цій країні. Тим не менш, Італія характеризується досить жорсткими нормами міграційної політики. Не дивлячись на дефіцит трудових ресурсів і стрімко старіюче населення, держава жорстко контролює і обмежує потік економічних мігрантів.

Але існує досить цікавий виняток. Італія створила дуже сприятливі умови для життя іноземців з високими доходами (так звані ultra-high-net-worth individuals). Мова йде не лише про значно полегшені бюрократичні процедури, що дозволяють отримати право на постійне проживання, але також про особливо сприятливий режим оподаткування доходів іноземців. Пересічні податкові резиденти Італії сплачують PIT починаючи від ставки 23% від першого заробленого євро, закінчуючи  ставкою 43% з доходу понад 75 000 євро. Натомість для заможних іноземців Італія пропонує досить лояльну податкову схему, відповідно до якої особа щорічно може сплачувати податок у розмірі 100 000 євро плюс 25 000 євро за кожного члена своєї сім'ї. Такі фіксовані ставки застосовуються лише по відношенню до доходів, отриманих поза межами Італії. Схема надається на 15 років. Після цього, якщо вона не буде продовжена, до її бенефіціарів застосовуватиметься звичайний податковий режим Італії. Говорять, що португальська зірка футболу Кріштіану Роналду вирішив продовжити свою кар’єру в Італії саме через те, що тут існує приваблива можливість оптимізації оподаткування. Він одразу скористався запропонованою схемою.

Дана пільгова схема, що була запроваджена ще лівоцентристським урядом Маттео Ренці, створена для того, щоб спокусити заможних іноземців жити та витрачати свої статки в Італії.

Варто додати, що Італія розробила також програми для менш заможних іммігрантів. Для висококваліфікованих спеціалістів пропонується податок 7% на їх пасивний дохід (пенсійні та інвестиційні доходи), якщо вони оселяться на півдні країни (значно бідніший регіон країни) у містах, що налічують менше ніж 20 000 мешканців.

Політика заохочення переїзду до Італії іноземців з високими доходами має дуже позитивні економічні наслідки для країни. Витрачаючи свої статки, зароблені по всьому світі, саме в Італії, вони вносять значний внесок в пожвавлення економіки держави. В зв’язку з цим декілька інших південних країн спробували впровадити аналогічний пакет стимулів. Це призводить до того, що на півдні Європи активізувалась податкова конкуренція за прихильність заможних осіб, незалежно від їх походження і громадянства.

Аналітичні матеріали

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Фокус

21.12Єврозона демонструє високу стійкість до кризових явищ. Є надія на досить швидке відновлення економіки

18.12Як в ЄС борються з наслідками Covid-2019: план дій Угорщини

15.12Наступний рівень інтеграції: ЄС зробив перший крок в напрямку Європейського Оборонного Союзу

Новини ЄС