3 September 2018

Ключові напрями мінімізації негативного впливу кордонів на розвиток торгівлі в ЦСЄ

Policy Brief

Однією з найбільш характерних ознак Центрально-Східної Європи є фрагментація регіону досить жорсткими міждержавними кордонами. Політичні конфлікти та протиріччя лише посилюють герметизацію країн ЦСЄ, призводячи до зниження активності транскордонної співпраці. 

Це створює істотні проблеми та призводить до втрати значних доходів, які кожна країна могла б отримувати у випадку продуктивного співробітництва усіх акторів даного регіону. 

По-перше, девальвується транзитний потенціал ЦСЄ. Даний регіон знаходиться на перехресті транзитних маршрутів, які з’єднують Захід, Схід і Південь. Він має потенціал до перетворення в один із наймасштабніших торгівельних хабів світу, який з’єднує континенти. На жаль, географічна перевага девальвована наявністю великої кількості митних кордонів, які до того ж характеризуються дуже низькою ефективністю праці. 

По-друге, в межах Центральної та Східної Європи активно формуються регіональні транснаціональні корпорації, виробничі ланцюжки яких розміщені на території країн регіону. Оптимізація господарських процесів в рамках подібних ТНК потребує мінімізації впливу фактору наявності кордонів на рух товарів та послуг, які формують єдиний виробничий ланцюжок. 

По-третє, млява економічна співпраця між державами регіону та між східними членами ЄС та їх сусідами в ЦСЄ, які не входять до складу Союзу, призводить до того, що прикордонні регіони залишаються критично недоінвестованними. Розвиток прикордонної інфраструктури знаходиться на досить низькому рівні і вже не зданий відповідати вимогам часу. Звідси виникають такі явища як корупція, контрабанда, нелегальний потік мігрантів. 

Як змінити ситуацію? Якщо дійти згоди у великих політичних справах практично неможливо, головна ідея змін має полягати в концентрації на локальних економічних проектах, які будуть вигідними для всіх учасників, навіть за умови наявності тимчасових політичних суперечностей. Таким спільним інтересом для усіх держав ЦСЄ є збільшення обсягів торгівлі і реалізація транзитного потенціалу регіону. В цьому напрямі існує широкий перелік практичних завдань, які необхідно терміново вирішити: 

1. Підвищення пропускної здатності кордонів та зменшення часу і кількості перевірок вантажів. Дана проблема є одним із найбільш гальмівних факторів, що стримують зростання вантажообігу в ЦСЄ. Особливо гостро вона постає для автотранспорту, який вимушений витрачати значний час та кошти для перетину кордонів між країнами регіону. В даному контексті, першочерговими заходами мають стати збільшення міжнародних пунктів пропуску, зменшення бюрократичного тиску на перевізників, спрощення та прискорення митних процедур, створення та розвиток автоматизованої системи обробки вантажів та активізація боротьби с корупцією. 

2. Розвиток інфраструктури транспортних магістралей, що проходять ЦСЄ. Ключову роль для розвитку транспортного співробітництва відіграє розбудова автобанів. Найбільш важливими проектами є будівництво та експлуатація автомобільних доріг, що з’єднують східних членів ЄС з партнерами на Сході. 

В свою чергу, східні сусіди ЄС мають докласти зусиль, щоб покращити власну транспортну інфраструктуру, особливо це стосується України. Покращення якості дорожнього покриття буде сприяти збільшенню популярності напрямків, що з’єднують Україну з її західними сусідами та пожвавленню транспортної комунікації між ними. 

Необхідно також консолідувати зусилля з метою розвитку сьомого міжнародного транспортного коридору, який проходить по Дунаю. Це дозволить не лише пожвавити регіональну торгівлю, а й принесе додаткові надходження від експлуатації каналу Дунай-Чорне море.

3. Розвиток залізничного сполучення між сусідніми регіонами. Сьогодні потенціал залізничного транспорту на європейському напрямі частково девальвований технічними труднощами, передусім різною шириною залізничних колій. 

Подолати дану проблему партнери ЄС намагаються двома шляхами – введенням в експлуатацію вагонів, які пристосовані до руху по обох стандартах колій, та створенням єдиної залізничної колії. Зокрема, Україна тривалий час виступає з ініціативою продовження вузької колії від українсько-польського кордону до Львова. У рамках проекту «Євроколія» Львів планує збудувати вузьку колію європейського стандарту шириною 1435 мм від кордону з Польщею до Львова загальною протяжністю 75 км. Проект є досить перспективним, у випадку його успішної реалізації, доцільно буде проаналізувати можливість його розвитку до центральної України. 

4. Розбудова логістичних вузлів у прикордонній зоні. Це дозволить збільшити додану вартість транспортованих вантажів за рахунок надання логістичних послуг та послуг з обробки вантажів. Крім того, це суттєво активізує транскордонний рух товарів на кордонах. Одним із перспективних проектів в рамках даного напрямку є створення міжнародних транспортно-логістичних центрів на кордонах ЄС і його східних партнерів. Будівництво логістичних центрів такого масштабу не лише відчутно зміцнить транзитну роль країн регіону, а й дозволить сформувати потужні транспортні кластери, що сприятимуть збільшенню інвестиційної привабливості, зайнятості населення та зміцненню фінансової бази діяльності прикордонних регіонів. 

У межах кожного із названих напрямів, країни ЦСЄ повинні розробити перелік спільних конкретних програм. Їхня реалізація буде сприяти не лише збільшенню транскордонної торгівлі, а й дозволить покращити безпеку кордонів, залучити додаткові інвестиції у власні прикордонні регіони і, головне, прискорить економічну інтеграцію ЦСЄ.

dr Aleksandr Sloboda

Експерт з міжнародної політики

dr Aleksandr Sloboda

dr Aleksandr Sloboda

Експерт з міжнародної політики

Аналітичні матеріали

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Фокус

21.12Єврозона демонструє високу стійкість до кризових явищ. Є надія на досить швидке відновлення економіки

18.12Як в ЄС борються з наслідками Covid-2019: план дій Угорщини

15.12Наступний рівень інтеграції: ЄС зробив перший крок в напрямку Європейського Оборонного Союзу

Новини ЄС