23 December 2020

EU Announces Sweeping New Rules That Could Force Breakups and Hefty Fines for Big Tech

ЄС в черговий раз намагається поставити під контроль діяльність на своїй території американських технологічних компаній (тзв. Big Tech). Новий пакет ініціатив міститься у двох нормативно-правових документах Digital Markets Act та Digital Services Act, що мають на меті інституціоналізувати цифровий простір Європейської спільноти.

У випадку, якщо зазначені нормативні акти будуть схвалені, вони будуть стосуватися компаній, які мають ринкову вартість вищу ніж 65 млрд євро, річний оборот яких перевищує 6,5 млрд євро за останні три роки, і які надають послуги щонайменше у трьох країнах ЄС. Під такі критерії потрапляє більшість американських цифрових гігантів, які наразі працюють на європейському ринку, в тому числі Amazon, Apple, Facebook та Google.

Нові правові ініціативи ЄС передбачають, що згаданим корпораціям можуть загрожувати штрафи в розмірі до 10 % від їх глобального річного обороту, і навіть примусовий розподіл, якщо вони не будуть дотримуватись норм і правил ЄС в конкретних сферах.

Європейська спільнота має кілька претензій до американських цифрових корпорацій.  По-перше, з її точки зору, вони часто порушують принципи ринкової конкуренції, зокрема нав'язаючи користувачам своїх платформ додатковий пакет послуг, блокуючи при цьому можливість вибору альтернативного постачальника аналогічних послуг. По-друге, зазначені корпорації порушують досить жорсткі  правила ЄС у сфері охорони персональних даних користувачів. По-третє, ЄС занепокоєний тим, що американські цифрові компанії досить слабо контролюють контент на своїх он-лайн платформах. Зокрема Європейська спільнота закидає їм, серед іншого, те, що вони допускають маніпуляції суспільною думкою в період виборчих кампаній та не реагують достатньо жорстко і швидко на розповсюдження  шкідливого контенту (наприклад, лозунгів про шкідливість щеплень) та мови ненависті.

Відмітимо, що прийняття зазначених ініціатив може посилити напруженість у відносинах між Брюсселем та Вашингтоном. США вже декілька разів висловлювали свою стурбованість та роздратування спробами ЄС оподатковувати американські технологічні компанії та бажанням посилити контроль за їх діяльністю.

Analytical papers

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Spotlight

21.12The Eurozone Demonstrates High Resilience to Crises. There is Hope for a Rapid Economic Recovery

18.12How the EU is Dealing With the Consequences of Covid 2019: Hungary's Action Plan

22.07Modernization of the Public Finance System Based on New Public Management: Advantages and Risks

Euronews