17 July 2019

The EU Relies on Fiscal Instruments to Complete Climate Policy Objectives

Протягом останнього десятиліття країни ЄС зробили значний крок в напрямку зростання в енергетичному балансі відновлюваних джерел енергії, а також сформували найбільшу в світі систему торгівлі викидами, яка дозволяє обмежувати використання екологічно шкідливих видів палива. Сьогодні Європейська спільнота шукає додаткові інструменти, які дозволять активізувати і інтенсифікувати процес переходу економіки до низьковуглецевої енергетики.

Однією з ключових ідей, що дискутуються в середовищі європейських політиків, чиновників та експертів, є підвищення діючих та впровадження нових податків на енергію, в тому числі нових платежів для авіаційного сектору.

Вони обґрунтовано вказують, що система екологічного оподаткування ЄС сьогодні вже є застарілою і не відповідає актуальним викликам. Вона не змінювалася протягом останніх 15 років, в результаті чого залишається відірваною від енергетичної політики Спільноти, яка в цей час, навпаки, пройшла радикальну якісну трансформацію.

Ключовими завданнями проектованих фіскальних рішень є стимулювання обмеження емісіє CO2 в сільському господарстві та транспорті, в тому числі авіаційному і морському. Серед іншого очікується впровадження податку на авіаційний керосин. Європейська комісія на чолі з Жан-Клодом Юнкером в 2019 р. активізувала дискусію щодо введення з 2021 року податку в розмірі 0,33 євро на кожен літр використовуваного авіаційного палива. За підрахунками це дозволить скоротити шкідливі викиди літаків в атмосферу на 10%.

До слова, в Швеції в 2018 р. введено кліматичний збір на авіаквитки. Його ставка коливається від 60 до 400 крон (від 5,8 до 38,8 євро) залежно від місця призначення. Податок стягується з усіх пасажирів, окрім дітей до двох років, екіпажів літаків, пасажирів, які зупиняються на території Швеції, не змінюючи літаків, а в деяких випадках - і транзитних пасажирів.

Нагадаємо, що нова Європейська Комісія на чолі з Урсулою  фон дер Ляєн, яка обійме владу в листопаді 2019 р., поставила перед ЄС амбітні цілі в кліматичній політиці - скорочення викидів вуглецю як мінімум на 50% до 2030 р.

Analytical papers

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Spotlight

21.12The Eurozone Demonstrates High Resilience to Crises. There is Hope for a Rapid Economic Recovery

18.12How the EU is Dealing With the Consequences of Covid 2019: Hungary's Action Plan

22.07Modernization of the Public Finance System Based on New Public Management: Advantages and Risks

Euronews