22 December 2020

The EU will Remain Closed for the Ukrainians in the First Half of 2021, but There are Exceptions

Такий висновок випливає з щомісячного моніторингу обмежень, запроваджених країнами Спільноти на в'їзд до ЄС громадян третіх країн та планів щодо їх коригування, що що здійснюється експертами Центру політичних та економічних ініціатив "European Strategy". Остання інформація дозволяє стверджувати наступне.

Туризм. Поїздки з туристичними цілями фактично до всіх країн ЄС залишаться заблокованими до липня 2021 року. При цьому вже зараз можна прогнозувати, що навіть у липні кордони для українських туристів відкриє дуже обмежений перелік країн. Наразі в ЄС досить поширеним є переконання, що після пандемії для відновлення туристичної галузі вистачить внутрішнього потоку туристів.

Робота. В’їзд до ЄС з метою працевлаштування для українців буде лібералізований вже на початку весни 2021 року. Економіка ЄС стрімко відновлюється, тому попит на працівників з третіх країн швидко зростає, деякі країни вже відчувають дефіцит кадрів. Варто очікувати, що першими почнуть знімати бар'єри для в’їзд українських працівників Польща, Чехія та країни Балтії. Процес лібералізації має розпочатися в березні. Разом з тим, для в'їзду в країни ЄС будуть встановлені дуже жорсткі вимоги, в тому числі обов'язкова вакцинація та обмеження пересування.

Навчання. В'їзд до країн ЄС в цілях навчання у першому півріччі залишиться суттєво обмеженим, але починаючи з кінця другого кварталу ситуація покращиться. Ближче до осені обмеження будуть значно пом’якшені. Абсолютна більшість країн Спільноти виходить з того, що 2021/2022 навчальний рік вже буде проходити у нормальному режимі, тому кордони для даної категорії іноземців будуть поступово відкриватися.

Варто нагадати, що навіть зараз заборона на в'їзд до ЄС не є абсолютною. Існує досить значний перелік винятків, які дозволяють громадянам третіх країн в'їжджати та переміщуватися по країнах Спільноти на таких самих підставах, як і громадяни ЄС. Зокрема, до таких категорій відносять постійних та тимчасових резидентів однієї з країн ЄС, а також осіб, які мають члена сім'ї, що є громадянином або резидентом однієї з країн ЄС.

Крім того, передбачено кілька індивідуальних винятків для громадян третіх країн, які дозволяють потрапити на територію окремих держав ЄС. Наприклад, в деяких з них можна подати заяву до відповідної прикордонної служби, в якій у індивідуальному порядку обґрунтувати прохання на в'їзд в країну.

Analytical papers

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Spotlight

21.12The Eurozone Demonstrates High Resilience to Crises. There is Hope for a Rapid Economic Recovery

18.12How the EU is Dealing With the Consequences of Covid 2019: Hungary's Action Plan

22.07Modernization of the Public Finance System Based on New Public Management: Advantages and Risks

Euronews