21 December 2020

The Eurozone Demonstrates High Resilience to Crises. There is Hope for a Rapid Economic Recovery

Ділові очікування в країнах єврозони виявилися значно більш оптимістичними, ніж раніше прогнозувалося експертами. Такі показники в умовах другої хвилі пандемії та жорсткого lockdown-у, який запровадила абсолютна більшість країн ЄС на період різдвяних свят та канікул, дозволила аналітикам прогнозувати досить швидке відновлення економіки Єврозони та ЄС в 2021 р.

Індекс ділових очікувань Eurozone flash PMI, який є надійним інструментом прогнозування траєкторії економіки ЄС (для країн, що належать до сфери євро), в грудні сягнув 49.8 у порівнянні з показником 45.3 у листопаді. Підкреслимо, що оптимістичні очікування бізнесу знаходяться на такому високому рівні вперше з квітня 2018 року.

Промислові виробники рапортують про значну активізацію діяльності, яка дозволяє прогнозувати, що вже в кінці поточного року промисловість єврозони почне відновлюватися високими темпами. Разом з тим, негативну динаміку все ще демонструє сектор послуг, яка  ймовірно збережеться також на початку 2021 року у зв'язку з впровадженням lockdown-у в більшій частині ЄС. Варто  зазначити, що ситуація в секторі послуг в грудні виявилася все ж таки значно кращою ніж прогнозувалося.

Надзвичайно важливим фактором, який забезпечить підтримку економіки єврозони є те, що найбільші економіки європейської спільноти, а саме Німеччина та Франція, знаходяться серед лідерів економічного відновлення. Композитний індекс PMI Німеччини вже знаходиться в зеленій зоні. В грудні він зріс до 52.5  у порівнянні з показником 45.3 в листопаді. Франція ще не змогла переламати негативний тренд, але стрімко рухається в напрямку виходу з кризи. Композитний індекс PMI країни підскочив  з 40,6 в листопаді до 49,6 в грудню, що свідчить про стабілізацію економіки.

PMI є надійним та перевіреним показником економічної активності в державі або в цілому регіоні. Він відображає плани та очікування ключових суб'єктів економіки, дозволяючи з досить високою точністю прогнозувати траєкторію економіки.

Analytical papers

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Spotlight

18.12How the EU is Dealing With the Consequences of Covid 2019: Hungary's Action Plan

22.07Modernization of the Public Finance System Based on New Public Management: Advantages and Risks

17.07The EU Relies on Fiscal Instruments to Complete Climate Policy Objectives

Euronews