6 December 2020

Болгарія активно модернізує армію, але заперечує, що отримала ядерну зброю

5 грудня прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов спростував заяву прес-секретаря Міністерства закордонних справ РФ  Марії Захарової про те, що Болгарія та Румунія отримали наступальну зброю, в тому числі ядерну, яка може бути використана проти Росії.

Болгарські ЗМІ повідомили про заяву Захарової в п'ятницю. Її виступ став реакцією на інформацію про те, що США починають попередні переговори щодо розміщення в Болгарії 2500 військових.

Борисов підкреслив, що в його країні ніколи не було ядерної зброї. ”Твердження про наявність у Болгарії зброї, в тому числі ядерної, для підготовки нападу на країни басейну Чорного моря є провокаційним”, - заявив він. Разом з тим він підтвердив, що в болгарських збройних силах активно відбувається модернізація авіації, сухопутних військ і флоту. Прем'єр-міністр пояснив, що у зв'язку з придбанням восьми американських винищувачів F-16 триває робота з модернізації військових аеропортів, оскільки більшість із них на даний час не пристосована для обслуговування таких літаків.

Болгарія в останні роки істотно збільшила видатки на розвиток війська. У 2019 році вона купила за 1,2 млрд USD вісім багатоцільових винищувачів F-16 Block 70 разом з комплектами озброєння (літаки мають бути поставлені у 2022-2023 рр.). В листопаді 2020  Болгарія підписала угоду з Німеччиною щодо будівництва та придбання двох багатоцільових кораблів для ВМС Болгарії вартістю майже 1 млрд EUR. Крім того, Болгарія продовжує ввести перегори з потенційними постачальниками 150 колісних бойових машин піхоти. Угода про закупівлю, ймовірно, не буде укладена з німецькими виробниками до кінця повноважень нинішнього уряду в березні 2021 року.

Bulgaria

Bulgaria

Bulgaria

Аналітичні матеріали

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Фокус

21.12Єврозона демонструє високу стійкість до кризових явищ. Є надія на досить швидке відновлення економіки

18.12Як в ЄС борються з наслідками Covid-2019: план дій Угорщини

15.12Наступний рівень інтеграції: ЄС зробив перший крок в напрямку Європейського Оборонного Союзу

Новини ЄС