5 December 2020

ЄС може позбавити Польщу та Угорщину фінансування з coronavirus recovery fund

Європейська комісія розглядає можливість створення фонду для відновлення економіки (coronavirus recovery fund) без участі Угорщини та Польщі у випадку, якщо дві країни скористаються правом вето під час голосування за бюджетну перспективу ЄС (бюджет Європейського союзу на 7 років). Європейські ЗМІ інформують, що Єврокомісія може прийняти рішення, згідно з яким у створенні фонду у розмірі 750 млрд євро, покликаного допомогти економікам ЄС подолати негативні наслідки від пандемії, візьмуть участь лише 25 країн-членів. В такому разі Польща та Угорщина фактично залишаться поза сферою дії даного механізму, що автоматично позбавить їх права на користування ресурсами даного фонду.

Нагадаємо, що протягом останніх місяців в ЄС триває протистояння між європейськими інституціями та представниками 25 держав, з одного боку, та Варшавою і Будапештом з іншого. Причиною конфлікту є бажання ЄС впровадити юридичний механізм, який узалежнює значну частину фінансових трансферів з бюджету Союзу країнам-членам від дотримання ними принципу верховенства права. Імплементація механізму узгоджена 25 державами-членами та Європейським парламентом.

В свою чергу Польща та Угорщина вважають, що він спрямований безпосередньо проти них. Нагадаємо, що Європейський союз вважає, що в деяких своїх внутрішніх рішеннях вищеназвані країни в останні роки допустили порушення принципу верховенства права. Крім того, Варшава і Будапешт вказують, що запровадження такого механізму має політичне забарвлення. Вони трактують таке рішення як спробу помсту Брюсселя за їх рішуче негативну позицію в справі прийняття біженців та небажання слідувати генеральній лінії ЄС в питаннях захисту прав та підтримки ЛГБТ спільноти.

Єврокомісія не виключає, що перемовини з Варшавою та Будапештом зайдуть в глухий кут, тому готується до того, що семирічний бюджет ЄС в розмірі 1,1 трлн євро не буде прийнятий вчасно. В такому випадку з бюджету ЄС будуть відбуватися відповідно до бюджетних розписів попередньої бюджетної перспективи. Вето Польщі та Угорщини також має заблокувати створення антикризового фонду.

3 грудня прем'єр-міністр Португалії Антоніо Коста, чия країна прийме головування в Раді Європейського Союзу, попередив, що економіка Союзу буде паралізована, якщо в грудні не буде затверджена бюджетна перспектива ЄС та фонд відновлення.

European Union

European Union

European Union

Аналітичні матеріали

Must visit

3rd Congress for European Studies

04.123rd Congress for European Studies

4th Cities Forum 2020

03.094th Cities Forum 2020

Sustainable Development Impact Summit

05.03Sustainable Development Impact Summit

Фокус

21.12Єврозона демонструє високу стійкість до кризових явищ. Є надія на досить швидке відновлення економіки

18.12Як в ЄС борються з наслідками Covid-2019: план дій Угорщини

15.12Наступний рівень інтеграції: ЄС зробив перший крок в напрямку Європейського Оборонного Союзу

Новини ЄС